Les 108 salutacions al sol

Les 108 salutacions al sol

Surya Namaskar (del sànscrit, Surya=Sol, Namaskar=Salutació), la Salutació al sol, és una seqüència de 12 postures (asanas) que es realitzen a l’inici de cada sessió de ioga per tal d’escalfar el cos i activar tots els músculs per a la pràctica.

No està molt clar l’origen real d’aquesta seqüència, però una de les primeres referències que se’n troba és del segle XX (1929), quan es creu que l’hindú Bala Sahib va idear aquest mètode d’entrenament per als lluitadors professionals, per tal d’adquirir força i flexibilitat.

Hi ha la tradició de practicar 108 salutacions al sol com a ritual per obrir i tancar cicles, per preparar la ment i el cos pel que pugui venir. Generalment sol coincidir amb els canvis d’estació.

Des del Centre Mandala ioga us proposem realitzar-los el proper divendres 21 de juny, a les 6h del matí, al Passeig Marítim de Llançà, per commemorar el solstici d’estiu, i celebrar també el Dia Internacional del Ioga.


El 108 i el ioga

En la tradició hindú el número 108 es considera sagrat, així com a la religió budista, l’islam i la filosofia zen.

  • El número 1 representa la divinitat.
  • El 0 representa el buit.
  • El 8 representa l’infinit.


El mala o collaret de comptes que veiem representat en moltes divinitats hindús, consta de 108 comptes (generalment llavors o peces de fusta), representant les 108 passes que realitzen el sol i la lluna al llarg d’un any (eclíptica).

Curiosament, la distància aproximada entre la Terra i el Sol és de 108 vegades el diàmetre del sol. El diàmetre del Sol és 108 vegades el diàmetre de la Terra. La distància entre la Terra i la Lluna és 108 vegades el diàmetre de la Lluna.

Els textos sagrats de la sabiduria hinduista consten de 108 Upanishads.

L’alfabet sànscrit consta de 54 lletres i sons, cadascun d’ells conté el masculí i el femení, és a dir, 108.

En la tradició hindú hi ha 108 formes de ball.

Cada déu i deessa de la mitologia hindú té 108 noms.

En astrologia, es diu que la plata representa la lluna. El pes atòmic de la plata és 108.

Els textos mèdics diuen que l’atman, l’ànima humana, passa a través de 108 etapes en el seu viatge vital.


Ens veiem al mat! Namaste!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *