Asana: molt més que una postura

Virabhadrasana, Dandasana, Adho Mukha Svanasana, Ardha Chandrasana, Balasana, asana, asana, ASANA! Què és? Avui t’explico que és molt més que una postura de ioga però, abans, vull comentar-te una conversa que vaig tenir ahir:

La conversa

Estava parlant amb una alumna que, preocupada pel seu progrés en la pràctica de ioga, em va comentar que s’havia sentit frustrada a classe. Amb el seu permís, t’ho explico perquè potser et ressona la història.

El fet és que, tot i fer molt poc que practica, es va enfadar amb ella mateixa perquè va veure que en Paschimottanasana (la postura de la Pinça), no podia plegar-se endavant tant com les altres persones.

Et sona la sensació?

Crec que a tots ens ha passat, en algun moment de la pràctica, en la postura que sigui, que la nostra ment i/o el nostre cos senten el bloqueig i no l’accepten.

Paschimottanasana, postura de la Pinça
Paschimottanasana, postura de la Pinça

"Allà a on arribis, està perfecte"

Durant la classe m’has sentit dir moltes vegades: allà on arribis, està perfecte. I no és quelcom que dic com si fós un copet d’ànim, sinó una realitat. Cadascú de nosaltres té una anatomia, una condició i un procés de pràctica, no podem comparar els nostres cossos ni com de ràpid guanyen flexibilitat i mobilitat.

És important practicar des del respecte, aplicant AHIMSA, la no violència, ni cap a tu, ni cap als altres.

Cada postura de ioga es pot adaptar de diferents maneres o, fins i tot, realitzant una altra postura que ens aporta els mateixos beneficis però que s’adapta millor al nostre cos.

post mandala

"Deixa l'ego fora del mat"

La sensació de frustració que em comentava aquesta alumna, molt freqüent, he de dir, es produeix quan deixem que el nostre ego pugi al mat amb nosaltres. Quan confonem pràctica conscient amb fer postures boniques que quedarien molt bé a instagram. 

I és vàlid que passi, no pateixis, però, per evitar fer-nos mal, hem d’intentar que, quan identifiquem que això succeeix, ho reconduim.

La pràctica d’asana és només una petita part de la pràctica de ioga, però cal entendre-la per poder-la practicar correctament.

Asana: molt més que una postura de ioga

És freqüent considerar les asanes com «postures» que fem quan practiquem ioga. Però Asana és molt més que això, si no, qualsevol model o gimnasta fent una postura i mantenint-la, seria un iogui consumat!

Fa uns 2200 anys, a l’Índia, Patanjali va escriure un recull de versos que proporcionaven una visió general del Raja Yoga. No era una informació molt detallada, pensa que, antigament, el ioga era un secret i un coneixement sagrat, es transmetia només a persones que es consideraven dignes d’aprendre’l i que tenien una dedicació i disciplina demostrats. És per això que aquests 196 versos que va redactar són escuets i de vegades porten a la confusió.

En el 2n capítol d’aquests recopilatori, anomenat “Yoga Sutras”, trobem el verset “Sthira sukham asanam”.

 • Sthira – constant
 • Sukha – còmoda
 • Asanam – és asana

Sovint entès com “qualsevol postura ferma i còmoda és asana”, però no és així, ja que en la seva traducció literal, «asana» no vol dir «postura». Així doncs, asana no és una postura, sinó un estat del cos i la ment.

És quan el cos i la ment estan ferms i còmodes, fins i tot fora de la zona de confort fent una postura desafiant, estem en asana. Quan venen pensaments que ens distreuen, o el cos comença a sentir molèstia, s’hauria de desfer la postura, perquè ja no estem en asana.

mandalaioga_0456
Chaturanga Dandasana, Postura del Bastó sobre quatre punts

Quin és el propòsit de les asanes?

Fa segles, els monjos practicaven un autocontrol molt estricte per dominar la ment i els sentits, amb l’objectiu d’arribar a Samadhi, la il·luminació. Menjaven i bevien molt poc, també dormien poc, i es passaven el dia meditant. Amb el temps, però, aquest sedentarisme feia que els seus cossos es posessin malalts, els òrgans interns funcionaven malament i això els impossibilitava la tasca de meditar.

És per això que van desenvolupar un conjunt intel·ligent d’asanes que millorava el funcionament dels seus òrgans i glàndules, sense que generessin la gana o la set que produïa la pràctica física més intensa.

mandalaioga_0365
Virabhadrasana C, postura del Guerrer 3

El ioga i el sistema nerviós

La pràctica conscient, seguint el «Sthira sukham asanam», pot tenir un efecte equilibrant en el sistema nerviós. Quan està en equilibri, el cos es troba en homeostasis. Això significa que hi ha condicions estables en els sistemes interns del cos, hi ha equilibri.

El nostre sistema nerviós consta de dues branques: el sistema nerviós simpàtic (mode acció) i el parasimpàtic (mode repòs). Quan s’activa el sistema nerviós simpàtic, els músculs es tenses i els batecs del cor s’acceleren, així les funcions de restauració del cos es paren.

En la pràctica de ioga, mantenir postures més desafiants augmenta els batecs del cor, però si ho compensem amb postures de descans i la relaxació final, es redueixen. Per això és important mantenir una pràctica equilibrada, on es tingui consciència de l’activació del sistema nerviós simpàtica i parasimpàtic, ja que només podem tenir-ne un d’actiu cada vegada.

 

mandalaioga
Ardha Matsyendrasana, Postura de la Mitja Torsió

Com mantenir una pràctica de ioga saludable?

Mantenir la homeostasis amb una pràctica conscient és possible, trobant l’armonia entre els cossos físic, mental i emocional:

 1. Escolta el cos
  Si no et trobes bé, no practiquis o adapta la pràctica a un nivell molt suau que et pugui beneficiar.
 2. Entrena la ment
  Al principi sempre venen pensaments que et distreuen, però, amb la pràctica, cada vegada s’aniran espaiant més l’un de l’altre.
 3. Deixa l’ego fora del mat
  Evita les lesions provocades per una pràctica pensada en l’imatge o el “jo puc fer-ho”. Evidentment que la pràctica et desafia, però cal avançar amb prudència i constància, el ioga mai ha de fer mal.
 4. No tensis
  Ni la mandíbula ni la resta del cos que no s’ha d’activar en una postura.
 5. Respira
  Sobretot en les postures més desafiants, quan s’està tan pendent d’arribar una mica més enllà que s’oblida la respiració.
mandalaioga_0405
Savasana, la postura del Cadàver

Per qualsevol dubte, no dubtis en contactar-me!

No t’oblidis de tu! Continua la teva pràctica, allà on siguis.

T’abraço molt fort,

Ens veiem al mat!

Namaste,

Marina.

Vols fer del ioga un hàbit?

El ioga té molts beneficis, des de la primera sessió ja en pots notar alguns. Però per veure una evolució cal una pràctica constant.

Si vols començar o reprendre la teva pràctica, consulta els horaris de tardor i troba el teu espai de presència, un moment només per a tu.

7 classes gratuïtes de ioga per iniciar-te en la pràctica o agafar l’hàbit de practicar regularment.

Sessions curtes i variades adaptades a tots els nivells.

Ens veiem al mat!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *