Guia per a una tardor plena i feliç

És oficial, benvinguda tardor!

La que ens ensenya com n’és de bonic el canvi, com n’és d’important deixar anar.

Els dies s’escurcen, l’aire és més fresc i el ritme s’alenteix. El ritme frenètic de l’estiu dóna pas a l’època on es prioritza un cafè amb una bona lectura, els banys sense pressa i els plats calents.

El nostre cos també es sol sentir afectat per aquesta transició, podem sentir-nos més cansats, angoixats o fins i tot refredar-nos. És important tenir cura de nosaltres, sobretot en aquests períodes, trobar l’equilibri en l’alimentació, el descans i la pràctica.

Aquesta setmana et porto una guia de pautes per portar la tardor de la millor manera!

Ayurveda a la tardor

Durant aquesta estació el dosha que predomina dins i fora del nostre cos és Vata. Els seus elements predominants són l’aire i l’espai, donant lleugeresa, sequedat i moviment. Aquí et faig una introducció sobre l’Ayurveda.

Per aquesta qualitat de moviment que aporta Vata, fa que sigui el dosha més poderós, ja que pot agreujar Pitta i Kapha si no estan en equilibri. És per això que cal tenir especial cura de Vata durant aquest període.

Una senyal de desequilibri de Vata serien els gasos i l’inflor, la pell seca, estrenyiment, gana irregular, falta de son, estrès i cansament.

Així doncs, seguint els consells de l’Ayurveda, per equilibrar aquest dosha hem d’oferir-li exactament el contrari del que genera en desequilibri: escalfor, hidratació, descans i pràctiques físiques suaus.

Especialment si Vata és el teu dosha dominant, és important que el mantinguis equilibrat. En el meu cas, per exemple, Vata és qui predomina, i sento els canvis d’aquesta transició, tant en el cos com a la ment!

Com equilibrar Vata?

1. Centra’t en una dieta d’aliments càlids i nutritius

Una dieta rica en olis, fruites i verdures de temporada: pera, poma, alvocat, carbassa, moniato i molts altres; i espècies com el gingebre o el comí. 

 

Aliments bàsics del setembre, Font: Ets el que menges

Pren esmorzars càlids, com el “porridge” de civada, i en els altres àpats pren soper calentes de verdures de temporada. També pots afegir infusions que pots prendre al llarg de tot el dia.

Vata s’augmenta amb els sabors astringents i àcids, així que és millor evitar menjar aliments crus i cafeïna. És favorable reduir el consum d’aliments secs i freds.

2. Tingues especial cura de la teva pell

Regala’t automassatges amb oli de sèsam, pots començar amb els peus i seguir el massatge fins al cap, treballant els músculs i les articulacions. Quan et facis massatge a la panxa, assegura’t de fer cercles en el sentit de les agulles del rellotge sempre. Pots deixar actuar l’oli de sèsam 10 minuts abans de dutxar-te.

Un massatge diari t’ajuda a hidratar la pell, dilatant-ne la superfície per eliminar les toxines i ajudar el moviment de les glàndules limfàtiques.

3. Sigues regular en els teus àpats

Tenint l’esmorzar i el dinar com a àpats principals, fent sopars suaus i el més d’hora possible, per tal de poder fer bé la digestió abans d’anar al llit.

4. Permet-te el descans i la quietud

És moment de connectar amb tu mateixa. Vata s’agreuja amb sentiments de por i inseguretat, així que pren temps per cuidar-te. també s’agreuja per l’excés de moviment, és moment de convertir la teva pràctica física en un espai de consciència plena.

Pot ser un bon moment per iniciar o reprendre hàbits d’auto-cura: llegir, escriure, meditar, i d’altres.

El ioga i la tardor

La pràctica de ioga sempre hauria de ser un espai de presència i de connexió amb tu però, sobretot a la tardor, és important prendre consciència de què practiques i de com et sents en cada asana.

Si practiques un tipus de ioga més Yin, amb ritmes suaus i més quietud, observa com et sents i si el cos et demana practicar més posturas de malucs o de pit, si et sents més còmoda en les postures invertides, si els savasana són més relaxants.

Si tens una pràctica més Yang, intenta fer-la centrant l’atenció a la respiració Ujjayi, que et mantindrà present. No busquis el límit ni forcis cap postura, ajusta amb tot el material que calgui les postures que et resultin més complicades, i permet-te transitar el moment que estàs vivint ara, sense jutjar, sense limitar-te.

Prova seqüències fluïdes, que et permetin moure totes les articulacions i aportin moviment al cos, afegeix rotacions de la columna i estiraments suaus.

Pranayama

A la tardor ens pot ajudar a augmentar l’escalfor corporal tècniques de respiració com Kapalabhati, la respiració de foc, que es fa inspiran fins al 50% de la nostra capacitat, i marcant expiracions ràpides i curtes. Pots portar una mà a la panxa per sentir com a cada expiració buides la panxa, recollint el melic. Comença fent cicles de 10 expiracions, i si et sents còmoda, pots anar ampliant els cicles. Sempre fés una respiració sencera entre cicle i cicle.

Posa-hi una intenció

De vegades, el més últil a l’hora de fer una transició, és fer-ho amb intenció. Posar una intenció com allò que voldríem veure un cop fet el procés de canvi pot ajudar-nos a seguir endavant, però sempre seguint connectades amb el moment present.

Ens permet ser conscients i disciplinades en la nostra rutina.

Pren uns minuts per pensar en què voldries, i en com les teves accions et poden ajudar a assolir aquesta intenció.

Espero que aquestes pautes t’ajudin a passar una tardor plena, enriquidora i feliç!

No t’oblidis de tu! Continua la teva pràctica, allà on siguis.

T’abraço molt fort,

Ens veiem al mat!

Namaste,

Marina.

Vols fer ioga per a una bona causa?

El proper dissabte 2 d’ocubre farem ioga en un dels racons més bonics de la zona: al balcó del Monestir de St Pere de Rodes! Veurem la sortida del sol practicant ioga, començant el dia compartint energia de la bona.

La participació és de 15€, i tots els diners es destinaran a la restauració del Parc Natural del Cap de Creus, després de l’incendi del passat mes de juliol.

L’activitat forma part de la jornada que organitzen les Tintoreres el 10 d’octubre, per la mateixa causa.

L’aforament és molt limitat, vols venir?

Vols fer ioga de forma habitual?

El ioga té molts beneficis, des de la primera sessió ja en pots notar alguns. Però per veure una evolució cal una pràctica constant.

Si vols començar o reprendre la teva pràctica, consulta els horaris de tardor i troba el teu espai de presència, un moment només per a tu.

7 classes gratuïtes de ioga per iniciar-te en la pràctica o agafar l’hàbit de practicar regularment.

Sessions curtes i variades adaptades a tots els nivells.

Ens veiem al mat!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *