Ayurveda: ioga per equilibrar els doshas

L’Ayurveda és la medicina tradicional de l’Índia coneguda com la Ciència de la Vida («ayur» = vida i «veda» = ciència). La seva filosofia es basa en viure en harmonia amb la natura, no només per evitar malalties, sinó per mantenir la salut. Avui parlarem de com el ioga pot ajudar a equilibrar els doshas.

L’Ayurveda no tracta només el símptome de molèstia, sinó també la seva causa i relació amb l’estat emocional i mental del pacient, així com el seu entorn, el clima i la dieta. 

Es composa d’un sistema terapèutic natural i holístic que considera que cadascú de nosaltres té una constitució única (prakruti), i és la mateixa des de que naixem. Es veu influenciada per l’estil de vida que escollim, l’exposició a factors d’estrès i d’altres que poden generar un estat de desequilibri (vikruti).

Treballant amb Ayurveda podem aconseguir un estat de salut harmònic, i el primer objectiu és entendre com els pensaments i les accions afecten a la nostra salut fisica i mental; d’aquesta manera trobarem equilibri a les nostres vides.

 

IMG_2555

Què són els doshas?

El teu prakruti (constitució) es representa per 3 doshas. Cadascun és una combinació de dos dels 5 elements (terra, foc, aigua, aire i éter).

El primer dosha és vata, combinació d’aire i éter. El segon és pitta, combinació d’aigua i foc. El tercer dosha és kapha, combinació d’aigua i terra.

En cada persona trobem els tres doshas, però en la majoria en predomina un. Altres persones tenen la mateixa quantitat o molt semblant de dos doshas, i també hi ha qui té els tres en equilibri (tridosha).

Al conèixer la teva constitució, podràs entendre millor quines pràctiques, activitats i dieta són millors per a tu.

 

Com equilibrar els doshas amb el ioga?

D’acord amb l’Ayurveda, saber els doshas i els gunas (qualitats) dels elements és el primer pas per aportar equilibri a la teva vida. Segons la teva constitució, et sentiràs més atret per un tipus de pràctica o un altre, tot i que potser no és el tipus de ioga adequat per equilibrar el teu dosha.

Vata

La seva funció és sostenir el moviment saludable. Els seus gunas són fred, sec, livià, mòbil, subtil, clar i aspre. Les persones amb una constitució predominant vata notaran aquests gunes en el seu cos i ments. 

Les persones Vata solen ser primes i amb pell seca, cabell arrissat, mans i peus freds i digestió irregular. També solen ser actius, inquiets i creatius.

A més a més, els vata tendeixen a ser hiperlaxes, i els pot mancar la força i l’estabilitat.

En una classe de ioga poden tenir dificultats per estar asseguts perquè volen moure’s ràpidament. Normalment es sentiran atrets per un tipus de ioga ràpid i dinàmic: Vinyasa o Ashtanga.

Pitta

Pitta té la funció de transformar. Els seus gunas són calent, filós, penetrant, oliós, líquid i de propagació. 

Les persones amb predomini del dosha Pitta són de complexió mitja, cossos calents, pell greixosa i intel·ligència aguda. Transpiren amb facilitat, tenen una digestió ràpida i solen estar motivats i alerta.

En una classe de ioga, els pitta probablement seran competitius i es portaran al límit. Són decidits i els agraden els reptes. Poden sentir-se atrets per pràctiques exigents: Ashtanga, Power yoga i Hot yoga.

Kapha

Kapha manté el cos lubricat i nodrit. Els seus gunas són pesat, lent, apagat, fred, estàtic, aferrat, tèrbol, dur i gruixut.

Les persones amb predomini de Kapha solen ser de complexió grossa, fortes i amb gran resistència. La pell és freda, greixosa i els ulls grossos. Tendeixen a guanyar pes amb facilitat i dormir profundament durant molta estona. Es diu que són compassius, tranquils, tolerants, amorosos i indulgents.

En una classe de ioga, els kapha prefereixen sessions lentes i constants. Es sentiran atrets  pel ioga restauratiu o el Yin. Poden sentir-se incòmodes si se’ls desafia i motivar-los pot ser més difícil al principi, però una vegada senten els beneficis del ioga, tenen una pràctica regular, ja que són lleials i fàcilment s’aferren a les coses.

Quin és el teu dosha dominant?

Fent aquest test ràpid podràs conèixer quin és el teu dosha dominant:

Curs d'Ayurveda: ioga per equilibrar els doshas

Nou curs online d’Ayurveda: ioga per equilibrar els doshas. 3 sessions de ioga per equilibrar cadascun dels doshas, amb una part teòrica d’introducció a l’Ayurveda + manual del curs. (PROPERAMENT CONFIRMARÉ DATES)

Per a qualsevol dubte o per unir-te a la família Mandala, contacta’m i et respondré el més aviat possible.

No t’oblidis de tu! Continua la teva pràctica, allà on siguis.

T’abraço molt fort,

Ens veiem al mat!

Namaste,

Marina.

Vols fer ioga de forma habitual?

El ioga té molts beneficis, des de la primera sessió ja en pots notar alguns. Però per veure una evolució cal una pràctica constant.

Si vols començar o reprendre la teva pràctica, consulta els horaris del mes de maig i troba el teu espai de presència, un moment només per a tu.

7 classes gratuïtes de ioga per iniciar-te en la pràctica o agafar l’hàbit de practicar regularment.

Sessions curtes i variades adaptades a tots els nivells.

Ens veiem al mat!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *