10 beneficis de les backbends

Per què introduir backbends a la teva pràctica de ioga?

No exagero al dir que l’últim any ha estat un trasbals. Un canvi d’ordre i reorganització de tots els esquemes i prioritats a les nostres vides.

Pot haver estat en temes de salut, laboral o personal, però en un o altre factor, en algun moment, ens ha generat certa angoixa o ansietat.

L’estrès és la dolència més comuna de la societat actual: consumir més, veure més, fer més, més, MÉS!

Per a molts de nosaltres el ioga ha sigut cura, teràpia i ajuda. Practicant ioga connectes amb la teva part més íntima, més interna, més genuïna. I tot el que hi ha a fora desapareix, i deixes de viure amb nostàlgia pel passat o amb angoixa pel futur, per gaudir de l’únic moment on la vida és realment possible: el present.

Durant la pràctica de ioga, podem trobar alguna seqüència o postura que ens generi certa incomoditat i, com a metàfora de la vida, ens adonem que, si tot i així la fem (sempre respectant els nostres límits), aconseguim superar una barrera de por (moltes vegades autoimposada), i ens sentim millor, més valents i més resilients.

Per a molts ioguis, aquestes postures que generen incomoditat són les backbends.

Avui et presento aquestes postures i te n’explico 10 beneficis.

mandala ioga backbend
Postura de l'escorpí, Vrschikasana, amb outfit i mat de @fullmoonyogastore

Què són les backbends?

Són postures d’extensió de pit, de flexió cap enrere, creant un arc a la columna. 

Cada cos és un món, i així com moltes persones tenen una bona obertura de malucs i les postures d’obertura els semblen còmodes i agradables, per altres persones que tenen un arc molt pronunciat a l’esquena els és molt agraït fer aquest tipus de postures (backbends).

En el meu cas, per exemple, m’encanten les seqüències d’obertura de malucs, però em costen horrors les de backbends. Per això parlo des de l’experiència pròpia quan dic que entenc perfectament qui diu que no li resulten agradables, però també sóc plenament conscient que, després de fer-les, noto moltíssims beneficis.

Postura del pont, Urdva Dhanurasana

Quins beneficis tenen les backbends?

1. Redueixen l’estrès i l’ansietat

Realitzar aquestes postures requereix determinació i dedicació, posar consciència a cada postura, a cada part del cos i a la respiració. Aquest enfoc en el que estem realitzant ens ajuda a desconnectar de tota la resta i centrar-nos en la nostra pràctica.

2. Afavoreixen la flexió natural de la columna

Estem constantment flexionant la columna cap endavant: conduïnt, treballant amb l’ordinador o quan agafem nens o mascotes. La nostra esquena no està feta només per aquest moviment, hauria de poder tenir un rang de moviment molt més ampli, evitant així lesions i dolors.

Introduïnt backbends a la teva vida, afavoreixes la flexibilitat de la teva columna vertebral.

3. Alleugen el dolor d’esquena

Mobilitzar el cos, mantenir-lo fort i flexible, evitarà i alleujarà els dolors derivats d’una mala postura o d’estar molt de temps asseguts. Reduir l’estrès afavorirà les tensions que es solen acumular a la zona cervical i espatlles.

4. Milloren la respiració

Fer backbends tonifica la columna vertebral i augmenta la  nostra capacitat pulmonar. A l’obrir el pit, creem espai per l’oxigen que entra als pulmons a l’inspirar, fent que puguis alentir les respiracions i allargar-les, calmant així les pulsacions.

Regala’t respiracions regulars i conscients i observa les sensacions que això et genera!

5. Obren la ment i el cor

El pit és la llar de l’Anahata chakra, el chakra del cor. 

Si el tenim bloquejat, tenim dificultats per expressar els nostres sentiments, generant hipersensibilitat, ansietat i odi.

Desbloquejar aquest chakra ens permet sentir més compassió i connexió amb els altres, reduïnt la tristesa i la despressió.

Aconseguir un cos flexible per afavorir una ment flexible!

Postura de l'arc, Dhanurasana

6. Et donen noves perspectives

Pot semblar absurd, però fer una flexió enrere ens posa literalment cap per avall, i això ens fa veure les coses del revés.

Veure les coses des d’un altre punt de vista ens pot donar una nova visió en situacions en què no vèiem solució o sortida.

7. Estiren els músculs de l’abdomen i els òrgans interns

Com he dit abans, sempre tendim a fer flexions endavant en el dia a dia, això fa que quan pensem en estiraments, ens vingui a la ment estirar la par de darrere de les cames i l’esquena, però, què passa amb la part anterior del cos? També mereix i necessita ser estirada!

Pel que fa als òrgans interns, les backbends aforeixen la circulació de la sang i estimulen la tiroides i les glàndules pineal i pituitària.

En les dones, ajuden a regular el fluxe menstrual, evitant còlics i prevenint un prolapse de l’úter.

8. Comprimeixen i netegen els ronyons

Al flexionar el cos cap enrere comprimim els òrgans de la part posterior del cos, això fa que, quan desfem la postura, es netegin amb sang i oxigen nous.

9. Augmenten la valentia, la força i la confiança

“Sense repte, no hi ha canvi”, et sona? Un dels mantres que més utilitzem a classe. Les backbends són tot un repte, a molts nivells, i com hem vist amb altres postures (com les d’equilibri), intentar fer-les una i una altra vegada desafiant l’ego, ens dona seguretat i confiança en nosaltres mateixos, demostrant-nos que podem fer moltes més coses de les que pensàvem.

10. T’ensenyen que els límits se’ls posa un mateix

Seguint amb el que parlava en l’apartat anterior, recordes la primera vegada que vas veure algú fent ioga? Vas pensar: això no ho faré mai!

Potser la postura que vas veure és la postura de l’arbre o el gos boca avall, i al princpi de començar a practicar-les no sortien, i potser ara algunes vegades (o totes) perdem l’equilibri, o els talons no ens toquen al terra.

Com sempre dic, això no és la meta en ioga, ja que no hi ha cap meta, però intenta recordar: 

  1. La sensació de quan vas veure la postura
  2. La sensació de quan la vas provar per primera vegada
  3. La sensació que tens quan la fas ara.

Ho veus? Aquí està la màgia, en l’evolució que has anat fent fins ara, en el camí.

Quina sensació et genera adonar-te d’aquest procés?

mandala ioga
Postura del gos boca amunt, Urdva Mukha Svanasana, fotografia de @eladiorueda

Com fer backbends de forma segura?

No cal fer les asanes més difícils per fer una pràctica de backbends. En la salutació al sol, per exemple, la cobra o el gos boca amunt són postures d’extensió.

És important posar atenció plena al cos i a la respiració a l’hora de fer una backbend, entendre que la flexió no la volem fer des de la lumbar, sinó des de la part alta de l’esquena.

Comprendre això canvia totalment la nostra pràctica al realitzar aquestes postures; fer la flexió des de la lumbar ens permet fer una flexió molt més profunda, però a la vegada pot comprometre la part baixa de l’esquena provocant-nos dolor. Una vegada més, intentem deixar l’ego fora del mat, i intentem obrir el pit!

Només tenim 5 vèrtebres lumbars en comparació amb les 12 vèrtebres toràciques que hi ha al cos. Si fem una flexió de 50 graus sense obrir la part alta de l’esquena, cada articulació intervertebral de la lumbar haurà de flexionar-se una mitjana de 10 graus. Involucrant les vèrtebres toràciques, podem repartir molt més el rang de flexió de cadascuna i alleujar així la zona lumbar.

És important fer una pràctica progressiva de backbends, escalfar molt bé el cos i començar per les postures més suaus.  A mesura que vas guanyant obertura, pots anar introduïnt noves postures.

Sobretot cal entrar en la postura molt suaument, fent vàries respiracions per anar-la fent més profunda, i mai superar el límit on sentim dolor en algun punt.

Vols conèixer i practicar les backbends?

El taller de backbends és una sessió dedicada a introduir i treballar aquestes postures. Molt progressivament i havent escalfat molt el cos, anirem obrint les espatlles i el pit, fluïnt d’asana en asana en una i al ritme de la respiració.

És una classe intensa però construïda de forma molt conscient, adaptable a tots els nivells!

Taller de backbends
Postura d'equilibri sobre la barbeta, Ganda Bherundasana, outfit i mat de @fullmoonyogastore

Vols continuar amb una pràctica habitual?

Consulta els horaris de les sessions online i comparteix pràctica amb mi!

El teu espai de connexió, de moure el cos i calmar la ment.

7 classes gratuïtes de ioga per iniciar-te en la pràctica o agafar l’hàbit de practicar regularment.

Sessions curtes i variades adaptades a tots els nivells.

Ens veiem al mat!

Sessions senceres, tutorials i consells perquè t’enamoris d’aquesta pràctica. Regala’t aquest moment de connexió i converteix-te en la millor versió de tu mateixa.

Per a qualsevol dubte o per unir-te a la família Mandala, contacta’m i et respondré el més aviat possible.

No t’oblidis de tu! Continua la teva pràctica, allà on siguis.

T’abraço molt fort,

Ens veiem al mat!

Namaste,

M.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *