
Els hipopressius tenen el seu origen en el ioga amb el nom d’Uddiyana Bandha. Es practicava com a massatge visceral per enfortir la musculatura respiratòria i augmentar i regular el prana, l’energia vital, ajudant a controlar la respiració i millorant el sistema circulatori.
Què són els hipopressius?
Els exercicis hipopressius són un conjunt de tècniques posturals que provoquen un descens de la pressió intraabdominal i una activació reflexa dels músculs del sòl pelvià i de la faixa abdominal.
«No he entès res, torna-hi, si us plau»
Bàsicament, a través d’una sèrie d’exercicis, treiem pressió de l’abdomen, generant un efecte ventosa que fa activar els músculs abdominals i pèlvics, enfortint-los.
S’utilitzen molt en la rehabilitació post-part per la recuperació del sòl pelvià i per les diàstasis abdominals (la separació dels rectes de l’abdomen), però té molts altres beneficis més enllà d’aquests.
Tot i que sembli que són exercicis exclusius per les dones, els homes també els poden realitzar i gaudir dels seus beneficis.

Beneficis dels hipopressius:
- Els resultats es poden apreciar a partir dels 2/3 mesos, sempre i quan es facin de forma constant i regular.
- Milloren la capacitat respiratòria al treballar amb la respiració i enfortir els músculs respiratoris.
- Estimulen l’energia.
- Al tractar-se d’una activitat física, segreguen serotonina, que millora l’estat d’ànim.
- Destensen el diafragma, el principal múscul respiratori.
- Potencien i milloren el to muscular del perineu.
- Redueixen el perímetre de la cintura a l’enfortir els abdominals profunds (oblics i transvers).
- A l’enfortir els abdominals profunds, estabilitzen la columna lumbar, millorant els mals d’esquena.
- Enforteixen els músculs de la vagina, la bufeta, l’anus i el recte, prevenint l’aparició d’incontiència urinària lleu (en un 95%) i moderada (en un 60%).
- Prevenen els prolapses (el descens dels òrgans de la pelvis) o evita que aquests empitjorin.
- Enforteixen els músculs que participen en la postura, per tant milloren l’higiene postural.
- Milloren la funció sexual gràcies a l’enfortiment i el control dels músculs del sòl pelvià.
- Augmenten la força explosiva i la capacitat anaeròbica a l’augmentar el metabolisme fins a un 15%.
- Milloren i redueixen la diàstasis abdominal.

El paper del diafragma
El diafragma és un gran múscul que, juntament amb altres, s’encarrega de la respiració. Està situat a l’interior de la caixa toràcica, separant, com una cúpula, las cavitats toràcica i abdominal. S’inserta en diferents punts de l’estèrnon, de las costelles i de las vèrtebres.
Quan inspirem, el diafragma es contrau i crea espai a la caixa toràcica per tal que els aires entrin als pulmons. Quan expirem, es relaxa i els pulmons es buiden.
És un múscul propens a quedar-se rígid, degut a factors posturals, respiratoris o emocionals. Depèn de com ens sentim, respirem, i viceversa.
L’estrès, tan habitual en la societat actual, afecta a la manera de respirar, fent que el diafragma cada vegada es tensi més, escurçant les seves fibres, i això afecta a nivell postural, a nivell digestiu i a nivell emocional.
Si la seva funció principal és la respiració, la segona funció és el manteniment de la postura. Per tal de poder realitzar aquesta funció correctament, cal la col·laboració amb la musculatura abdominal, encarregada de mantenir els òrgans a la cavitat abdominal.
En aquesta sinergia es basen els hipopressius.
Com funcionen els hipopressius?
Es realitzen fent una activació, durant l’expiració, de la musculatura pèlvica i abdominal. Al buidar del tot l’aire, es realitza una apertura costal, mantenint l’espai intraabdominal amb la mínima quantitat d’aire (apnea expiratòria).
En aquesta acció, el diafragma s’obre, generant una succió que mou les vísceres, activa la musculatura postural i el sòl pelvià. Aquesta succió descomprimeix espais, ajudant a vascularitzar i a alliberar pressions.

Vols practicar-los?
A Mandala ioga s’oferiran sessions regular d’hipopressius + ioga a partir del mes de febrer.
Per conèixer bé la tècnica, però, s’impartiran dos tallers d’introducció els 21 de gener a les 18h i el 22 de gener a les 10h.
Les places són molt limitades, reserva la teva!
Vols rebre totes les novetats de Mandala ioga? Subscriu-te a la newsletter! (No pateixis, no col·lapsaré la teva bústia d’entrada)
Espero que gaudeixis el repte, i seguir compartint pràctica amb tu, sigui presencial o online!
Les classes tornen a l’estudi a partir del 10 de gener, amb nous horaris i moltes novetats!

No t’oblidis de tu! Continua la teva pràctica, allà on siguis.
T’abraço molt fort,
Ens veiem al mat!
Namaste,
Marina.
Vols fer del ioga un hàbit?
El ioga té molts beneficis, des de la primera sessió ja en pots notar alguns. Però per veure una evolució cal una pràctica constant.
Si vols començar o reprendre la teva pràctica, consulta els horaris de tardor i troba el teu espai de presència, un moment només per a tu.
7 classes gratuïtes de ioga per iniciar-te en la pràctica o agafar l’hàbit de practicar regularment.
Sessions curtes i variades adaptades a tots els nivells.
Ens veiem al mat!